Hvar slavi blagdan svog suzaštitnika sv. Prošpera, koji se obilježava od 1671. godine kada su svečeve relikvije donesene iz Rima, te se tradicionalno održava fjera na glavnom gradskom trgu.
Donosimo dio programa:
petak, 5. svibnja
Red ribe, red soli – soljenje srdele; u suradnji s udrugom Forske užonce i Hvar-metropola mora
10:00 sati, buka od Mandrača
Noć tvrđava:
nedjelja, 7. svibnja
promocija knjige „Nonina škrinja“, autorice Mirjane Kolumbić, 20 sati, Hvarsko kazalište
ponedjeljak, 8. svibnja
„Da bi non taki dni često dohodili“ – o prehrani i zajedništvu
izlaganje Zorke Bibić, Lođa, 18:30 sati
Predstavljanje knjige: Joško Kovačić “Crkve Hvara“, Lođa, 20 sati
utorak, 9 .svibnja
večernja misa u žežin sv. Prošpera – katedrala, 19 sati
srijeda, 10. svibnja – sveti Prošper
fjera sv. Prošpera – Pjaca (Trg sv. Stjepana) od 10 sati
Pjaca: domaći izlagači izlažu svoje proizvode
svečana sv. misa i procesija – katedrala u 19 sati
četvrtak 11. svibnja
fjera sv. Prošpera – Pjaca (Trg sv. Stjepana) od 10 sati
Pjaca: domaći izlagači izlažu svoje proizvode
Dani mediteranske prehrane: program
Ćakula o spizi – sudjeluju Ivo Buzolić Lojko i Marinko Jurić
subota 13.05. Radovan Marčić– predavanje- stari recepti hvarskih sela, Lođa, 17:30
ponedjeljak 15.05.
10:30h: Panel na temu Kulturni turizam: Hvar 155 godina organiziranog turizma – Kulturni turizam
18:30h: Arsenal otvorenje multimedijske izložbe Hvar presents: MADE IN CROATIA
20h: 4 Tenora, koncert na Pjaci
utorak 16.05. spred Lođe u 20 sati:
SA ŠUŠTON I GUŠTON – festival vina i zaboravljene hrane povodom 10. obljetnice proglašenja mediteranske prehrane UNESCO-ovom nematerijalnom baštinom
sudjeluju: Srednja škola Hvar, udruga Hvarski vinari, hvarski ugostitelji