Istraživanje brojnih pješačkih staza koje poput sitnih kapilara presijecaju kameno tkivo otoka poseban je doživljaj u svako doba godine. Biciklisti koji su već otkrili izazove otočkih biciklističkih ruta došli su na svoje i mogu uživati u trinaest uređenih biciklističkih staza ukupne dužine gotovo petsto kilometara, mapiranih i dostupnih i na web stranicama.

Biciklizam
Hvar Life
www.hvar.life

Hvar vinske ture
Secret Hvar
www.secrethvar.com

Hvar jedrenje
Sailing Bare Hvar
www.sailing-bare.com

Hvar jedrenje & triatlon
Hvar Adventure
www.hvar-adventure.com

Hvar kajaking & pješačenje
&Adventure
www.andadventure.com

Hvar kajaking i SUP
Kajak & SUP Hvar
www.kayaksup-hvar.com

Hvar pješačenje
Hiking Hvar
www.hiking-hvar.com

Hvar brodom & vinske ture
Hvar Tours
www.hvartours.com

Hvar ronjenje
Viking Diving Centar
https://viking-diving.com

Hvar ronjenje
Aqualis Dive Centar Hvar
www.hvardiving.com

Padobranski tandem skokovi
Skydiving Tandem Group
www.skydivingtandem.eu

Adrenalinski Park
Adventure Park Hvar Jelsa
www.hvar-adventure-park-jelsa.com

Trails
Happy Trails Hvar
@happytrails_hvar

Brojna sportska događanja kojima je grad Hvar domaćin šalju nedvosmislenu poruku o sportskom duhu hvarskog turizma.

Kad krene sezona gotovo je nezamislivo da je u hvarskoj košnici moguće bilo što organizirati, no izdanja Hvar Half Marathona u mjesecu lipnju govore suprotno. Sve je veći interes trkača za sudjelovanje u jedinstvenom polumaratonu s jednom od najljepših i najzahtjevnijih staza (22 kilometara dužine i 400 metara visinske razlike) od Staroga Grada do Hvara.

Završetak sezone ne znači i kraj događanjima. Razlozi boravka u Hvaru u posezoni već su nekoliko godina i listopadski Big Game Fishing turnir u organizaciji ribolovno-sportskog kluba „Palmižana“ kao i natjecanje u lovu na lignje Peškafondo Gariful Hvar u studenom, dok Međunarodna novogodišnja regata za lasere i optimiste tradicionalno završava na Silvestrovo.

Za kraj ćemo podsjetiti da su aktivnosti na otvorenom bile dio turističke ponude još u prvim hvarskim vodičima tiskanima prije više od stotinu godina i da je i tada aktivni odmor uključivao jedrenje, plivanje, pješačenje po okolnim brdima i noćni ribolov. Istina, današnji pustolovi mnogo su izbirljiviji i jako dobro znaju što žele, no Hvar zna kako im to i pružiti.