Istraživanje brojnih pješačkih staza koje poput sitnih kapilara presijecaju kameno tkivo otoka poseban je doživljaj u svako doba godine. Biciklisti koji su već otkrili izazove otočkih biciklističkih ruta došli su na svoje i mogu uživati u trinaest uređenih biciklističkih staza ukupne dužine gotovo petsto kilometara, mapiranih i dostupnih i na web stranicama.

Biciklizam
Hvar Life
www.hvar.life

Hvar vinske ture
Secret Hvar
www.secrethvar.com

Hvar jedrenje
Sailing Bare Hvar
www.sailing-bare.com

Hvar jedrenje & triatlon
Hvar Adventure
www.hvar-adventure.com

Hvar kajaking & pješačenje
&Adventure
www.andadventure.com

Hvar kajaking i SUP
Kajak & SUP Hvar
www.kayaksup-hvar.com

Hvar pješačenje
Hiking Hvar
www.hiking-hvar.com

Hvar brodom & vinske ture
Hvar Tours
www.hvartours.com

Hvar ronjenje
Viking Diving Centar
www.viking-diving.com

Hvar ronjenje
Aqualis Dive Centar Hvar
www.hvardiving.com

Padobranski tandem skokovi
Skydiving Tandem Group
www.skydivingtandem.eu

Adrenalinski Park
Adventure Park Hvar Jelsa
www.hvar-adventure-park-jelsa.com

Brojna sportska događanja kojima je grad Hvar domaćin šalju nedvosmislenu poruku o sportskom duhu hvarskog turizma.

Grad Hvar i Turistička zajednica Hvara dobili su izuzetnu čast biti domaćinom dviju kvalifikacijskih utrka za ÖTILLÖ Svjetsko prvenstvo u swimrunu. Swimrun je izuzetno zahtjevna sportska disciplina u kategoriji aquatlona u kojoj parovi naizmjenično trče i plivaju na stazama dugim od 45 do 75 kilometara. Natjecanje ÖTILLÖ (što na švedskom znači „od otoka do otoka“) nastalo je kao rezultat oklade dvojice mladih Šveđana 2006. godine, da bi njihov ekstremni pokušaj iz stockholmskog arhipelaga 10 godina kasnije evoluirao do nove sportske discipline. Po zahtjevnosti na razini natjecanja ironmana, danas okuplja desetke tisuća poklonika diljem svijeta i predstavlja odličnu promociju svakoj destinaciji. „ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar“ istaknut će najljepše i najvrijednije što Hvar ima od prirodne i kulturne baštine: proći će kroz povijesnu jezgru grada, zaštićeni krajolik Paklenih otoka i poluotoka Pelegrin, uz ruševine antičkih spomenika, kroz stara naselja pa preko maslinika, vinograda i polja lavande.

Kad krene sezona gotovo je nezamislivo da je u hvarskoj košnici moguće bilo što organizirati, no šest izdanja Hvar Half Marathona u vrućem kolovozu govori suprotno. Sve je veći interes trkača za sudjelovanje u jedinstvenom polumaratonu s jednom od najljepših i najzahtjevnijih staza (22 kilometara dužine i 400 metara visinske razlike) od Staroga Grada do Hvara.

Završetak sezone ne znači i kraj događanjima. Razlozi boravka u Hvaru u posezoni već su nekoliko godina i listopadski Big Game Fishing turnir u organizaciji ribolovno-sportskog kluba „Palmižana“ kao natjecanje u lovu na lignje Peškafondo Gariful Hvar u studenom. Kad tome dodamo jubilarnu 40. Međunarodnu novogodišnju regatu za lasere i optimiste (uz 36. Memorijal Zdenka Roića) koja tradicionalno završava na Silvestrovo, s punim pravom možemo reći da je Hvar na korak od toga da aktivni odmor postane cjelogodišnja činjenica.

Za kraj ćemo podsjetiti da su aktivnosti na otvorenom bile dio turističke ponude još u prvim hvarskim vodičima tiskanima prije više od stotinu godina i da je i tada aktivni odmor uključivao jedrenje, plivanje, pješačenje po okolnim brdima i noćni ribolov. Istina, današnji pustolovi mnogo su izbirljiviji i jako dobro znaju što žele, no Hvar zna kako im to i pružiti.