„Dani Mediteranske prehrane“, HVAR, 11.-12. svibnja 2023.

11.05.2023., četvrtak, Hvar, Loža

11.00 h

Uvodni pozdrav organizatora:

Gradonačelnik Grada Hvara, g. Rikardo Novak

Direktorica Turističke zajednice Grada Hvara, gđa. Iva Belaj Šantić

Ministarstvo kulture i medija

 

11.20 h

Promocija knjige Mediteranska prehrana Brača i Hvara, autorice tekstova Zorka Bibić i Andrea Matoković, knjigu predstavljaju urednica Tanja Kocković Zaborski, Mirna Bojić i Mladen Kuhar, Ministarstvo kulture i medija te autorice tekstova Zorka Bibić i Andrea Matoković

 

12.00 h

Cvit razgovora mediteranskih – četvrtak, 11.05.

Moderatori: Tanja Kocković Zaborski, Mirna Bojić, Mladen Kuhar, Katija Vučetić

 

12.05 h

Ivo Buzolić Lojko i Marinko Jurić: Ćakula obo spizi

12.30 h

Anita Matjeta Hure, Srednja škola Hvar: “Festival zaboravljene hrane

12.50 Pauza

13.10 h

Zorka Bibić, Gradska knjižnica i čitaonica Hvar: “Jedon stol – puno terinih: koje gušte obnoviti iz naše baštine?

13.25 h

Jerina Ćurin, Grad Hvar: Elementi Mediteranske prehrane – nematerijalne kulturne baštine u razvoju gradskih projekata

13.40 h

Jerko Gospodnetić: Deset godina djelovanja Udruge Hrapoćuša u Dolu na Braču

13.55 h

Marija Plenković i Duje Dorotka, Muzej općine Jelsa: Žare i bukare: Mediteranska prehrana i muzeji

14.10 h

Dojmovi, prijedlozi, zaključci

 

Večernji sati ispred Lože

Udruga Forske užonce, Srednja škola Hvar i Udruga Hvarski vinari

 

12.05.2023., petak, Hvar, Loža,

 

17.00 h Cvit razgovora mediteranskih – petak, 12. 05

Moderatori: Tanja Kocković Zaborski, Mirna Bojić, Mladen Kuhar, Katija Vučetić

17.10 h

Sanja Ćurin, Dječji vrtić „Vanđela Božitković“: Tjedan zdravlja u vrtiću zajedno

17.25 h

Mira Ćurin, Planinarsko društvo Hvar: “Punte Hvara

17.40 h

Marko Vučetić: Tradicijska znanja o vremenskoj prognozi i godišnjim dobima kao dio mediteranske prehrane

17.55 h

Višnja Vučetić: Klimatske promjene – izazovi u mediteranskoj poljoprivredi i prehrani

18.15 Pauza

18.30 h

Stanislav Štambuk: Posljedice globalnog zatopljenja na maslinu

18.45 h

Ernesto di Renzo: Mediteranska prehrana: priče, mjesta identiteta, ekosustavi

19.00 h

Ivana Krstulović Carić, Udruga Hvarski vinari: Vinogradi – obilježje hvarskog identiteta

19.15 h

Ivica Moškatelo, Udruga Tartajun: Značaj seoskih udruga u promoviranju tradicijske mediteranske prehrane

19.30 h Razgovor, prijedlozi, završne riječi