„Dani Mediteranske prehrane“, HVAR, 11.-12. svibnja 2023.
11.05.2023., četvrtak, Hvar, Loža
11.00 h
Uvodni pozdrav organizatora:
Gradonačelnik Grada Hvara, g. Rikardo Novak
Direktorica Turističke zajednice Grada Hvara, gđa. Iva Belaj Šantić
Ministarstvo kulture i medija
11.20 h
Promocija knjige Mediteranska prehrana Brača i Hvara, autorice tekstova Zorka Bibić i Andrea Matoković, knjigu predstavljaju urednica Tanja Kocković Zaborski, Mirna Bojić i Mladen Kuhar, Ministarstvo kulture i medija te autorice tekstova Zorka Bibić i Andrea Matoković
12.00 h
Cvit razgovora mediteranskih – četvrtak, 11.05.
Moderatori: Tanja Kocković Zaborski, Mirna Bojić, Mladen Kuhar, Katija Vučetić
12.05 h
Ivo Buzolić Lojko i Marinko Jurić: Ćakula obo spizi
12.30 h
Anita Matjeta Hure, Srednja škola Hvar: “Festival zaboravljene hrane”
12.50 Pauza
13.10 h
Zorka Bibić, Gradska knjižnica i čitaonica Hvar: “Jedon stol – puno terinih: koje gušte obnoviti iz naše baštine?”
13.25 h
Jerina Ćurin, Grad Hvar: Elementi Mediteranske prehrane – nematerijalne kulturne baštine u razvoju gradskih projekata
13.40 h
Jerko Gospodnetić: Deset godina djelovanja Udruge Hrapoćuša u Dolu na Braču
13.55 h
Marija Plenković i Duje Dorotka, Muzej općine Jelsa: Žare i bukare: Mediteranska prehrana i muzeji
14.10 h
Dojmovi, prijedlozi, zaključci
Večernji sati ispred Lože
Udruga Forske užonce, Srednja škola Hvar i Udruga Hvarski vinari
12.05.2023., petak, Hvar, Loža,
17.00 h Cvit razgovora mediteranskih – petak, 12. 05
Moderatori: Tanja Kocković Zaborski, Mirna Bojić, Mladen Kuhar, Katija Vučetić
17.10 h
Sanja Ćurin, Dječji vrtić „Vanđela Božitković“: Tjedan zdravlja u vrtiću zajedno
17.25 h
Mira Ćurin, Planinarsko društvo Hvar: “Punte Hvara”
17.40 h
Marko Vučetić: Tradicijska znanja o vremenskoj prognozi i godišnjim dobima kao dio mediteranske prehrane
17.55 h
Višnja Vučetić: Klimatske promjene – izazovi u mediteranskoj poljoprivredi i prehrani
18.15 Pauza
18.30 h
Stanislav Štambuk: Posljedice globalnog zatopljenja na maslinu
18.45 h
Ernesto di Renzo: Mediteranska prehrana: priče, mjesta identiteta, ekosustavi
19.00 h
Ivana Krstulović Carić, Udruga Hvarski vinari: Vinogradi – obilježje hvarskog identiteta
19.15 h
Ivica Moškatelo, Udruga Tartajun: Značaj seoskih udruga u promoviranju tradicijske mediteranske prehrane
19.30 h Razgovor, prijedlozi, završne riječi