Istinski hedonizam

Od starih građanskih plesova što ih i danas čuvaju folklorna društva do svjetskih ritmova u kojima se njišu neke nove generacije – otok je uvijek bio otvoren zabavi i društvenom životu. Želje svih generacija ostale su iste: na savršenom mjestu za odmor pronaći i savršenu zabavu.

 

Grad Hvar


Smješten u slikovitom prirodnom okružju, okrenut južnoj, sunčanoj strani svijeta, koja mu je podarila svu mediteransku privlačnost i vedrinu, okrenut moru koje mu je uzvratilo sjajnom i neponovljivom povjesnicom, Hvar je neiscrpna riznica prizora, ugođaja i avantura.
Ime mu dolazi od riječi PHAROS – grčkog naziva za otok Hvar i grad koji se nekoć nalazio na mjestu današnjeg Starog Grada (a od kojega je Hvar u 13. st. preuzeo naslov otočkog središta).
Slavu i moć Hvar je stekao tijekom srednjeg vijeka kao važna luka u okviru mletačkoga pomorskog imperija. Danas je pak turističko središte otoka i jedno od najomiljenijih turističkih odredišta dalmatinske rivijere – gradić nasmijanih i ljubaznih žitelja gotovo u potpunosti predanih turizmu.

Brusje

Brusje
Brusje, selo udaljeno 6 km istočno od Hvara. Prvobitno pastirsko naselje, zatim selo proizvođača vina, maslinova ulja, ružmarinova ulja i meda. Danas je Brusje predgrađe Hvara i omiljeno izletište za sve koji žele vidjeti i osjetiti izvorni seoski ugođaj Hvara.

Zaštitnik Brusja je sveti Juraj, blagdan 23. travnja.

Velo Grablje

Velo Grablje
Selo Velo Grablje nalazi se na desetak kilometara udaljenosti, starom i novom cestom, od grada Hvara kojem administrativno pripada. Kao i sela Zoraće i Malo Grablje upotpunjuje okoliš grada Hvara ostvarujući specifični ruralni ugođaj ovog dijela otoka. Selo je nastalo u 15. stoljeću, a na svom području ima sačuvane arheološke i kulturno-povijesne spomenike od pretpovijesti do novog vijeka. Crkvica Sv. Vid je lijepo sačuvani primjerak starohrvatske arhitekture 9.-12. stoljeća, a župna crkva Sv. Kuzme i Damjana u današnjem je obliku izgrađena 1886.g. na mjestu prijašnje iz 16. stoljeća. Sa lijepim zidnim slikama iz 1913.-1914.g. jedna je od najljepših seoskih crkava u hvarskoj biskupiji. Sveti Kuzma i Damjan su ujedno zaštitnici mjesta za čijeg blagdana 26. rujna bude velika svečanost.

Iako je danas, zbog povijesnih prilika, selo skoro u potpunosti napušteno mnogi Grabljani svakodnevno dolaze u mjesto, obrađuju polja, slave svetu misu i druže se. Tako postoje boćarski klub «Levanda» i nogometni klub «Levanda» koji postižu izvrsne rezultate u natjecanjima, zatim Poljoprivredna zadruga, osnovana još 1892.g. kao „Ruzmarinska zadruga“ i to prva na otoku, sa zanimljivom tradicijom proizvodnje eteričnih ulja od lavande i ružmarina te dobrog maslinovog ulja i meda od ružmarina, lavande, vrijesa i kadulje. Grabljani još uz Mjesni odbor i udrugu «Pjover» nastoje na čuvanju identiteta mjesta i njegovoj revitalizaciji.
Mirnoća prostora, s kamenim gomilama, maslinama, lavandom, ružmarinom, vrijesom i kaduljom te šetnje kroz te pejzaže omogućit će Vam ugodne trenutke odmora.

Pored lijepih vidikovaca kao što su Sveti Rok, Sveti Vid i Motokit možete se odmoriti i osvježiti u restoranu ”Vidikovac-Levanda” uz domaća jela i pića, te u dalmatinskoj konobi ”Nadola” u Velom Grablju. Zatim možete razgledati mjesto i prošetati se predivnim putem do Malog Grablja, odmoriti se u konobi ”Stori komin”, te kroz čudesan kanjon stići do lijepih žala Milne.

Uz grabaljski pozdrav „Zdravi bili“ želimo vam svako dobro i dobar put!

Malo Grablje

Do napuštenog sela Malo Grablje može se stići šetnjom iz Velog Grablja, spuštajući se 2 km uz presušeni potok ili novom cestom koja iz Hvara vodi prema Starom Gradu. Malo Grablje nalazi se odmah iznad uvale Milna, smješteno poput gnijezda u samoj kamenoj klisuri. Očarava već pri prvom pogledu, dok se kamene kuće i spokojne ulice stapaju s nedirnutom prirodom.

Milna

Milna, selo na južnoj obali otoka, udaljeno 4 km istočno od Hvara, znamenito po radišnim ljudima koji se gotovo svi odreda prezivaju Tudor (prezime je poteklo od imena Teodor). Sastoji se od dva šljunčana žala, te šumovitog i pitomog priobalja obraslog borovima, agavama, vinogradima i voćnjacima. Uz uvalu Milna nalaze se još dvije isto tako šumovite uvale, Malo i Veliko borče.

Milna je jedno od najstarijih hvarskih izletišta, utemeljeno još na samim počecima hvarskoga turizma, a njezin izrazito ladanjski ugođaj potvrđuje stari ljetnikovac iz 17. st. hvarske plemićke porodice Ivanić (danas u vlasništvu porodice Božić-Fio).
Milna je najmlađe hvarsko naselje, nastalo tijekom 50-tih godina preseljenjem stanovnika iz susjednog Malog Grablja.
Zaštitnik Milne je sveti Teodor, blagdan 9. studenoga.
U Milni se nalazi nekoliko restorana. Postoji organizirani prijevoz brodom iz hvarske luke, a moguć je dolazak automobilom i pješice.

Sveta Nedjelja

Sveta Nedjelja, naselje udaljeno oko 12 km istočno od grada Hvara. Smješteno je na kosim i osunčanim obroncima otoka Hvara na kojima izvrsno uspijeva vinova loza, pa je mjesto poznato po proizvodnji kvalitetnoga vina. Podno starog naselja, uz samu obalu, nalazi se novo turističko naselje Svete Nedjelje.
Zaštitnik Svete Nedjelje je sv. Špirijun, biskup čiji se blagdan slavi 14. prosinca.

Jagodna / Bojanić bad

Uvale Jagodna i Bojanić bad smještenu su između Svete Nedjelje i Ivan Dolca na južnoj strani otoka Hvara, udaljene oko 13 km istočno od grada Hvara. Poznate su po šljunčanim plažama i vinogradima na kosim obroncima.

Jelsa

Hvar, Jelsa, foto sasa cetkovic

Jelsa se nalazi u sredini otoka Hvara i okružena je – na zapadu najvišim vrhom Sv. Nikolom, a na istoku Humcem te  nekoliko sela koja imaju bogatu poljoprivrednu tradiciju. Poznata je po crkvi Uznesenja Gospe koja izvorno datira iz 14. stoljeća i procesiji Za Križen koja je pod zaštitom UNESCO-a, a održava se svake godine u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak. Za više pogledajte: Visit Jelsa web

Stari Grad

Hvar, Stari Grad, foto sasa cetkovic

Stari Grad je današnji opisni naziv za starogrčki grad Pharos, osnovan početkom 99. antičke Olimpijade, odnosno 384. godine prije Krista. Pretpostavlja se da su ga osnovali grčki doseljenici s otoka Parosa u Egejskom moru.
Starogradsko polje uvršteno je na UNESCO-ov popis svjetske baštine jer su vinogradi i maslinici u polju-Agar ostali praktički netaknuti otkad su ga prvi kolonizirali stari Grci te su jedinstveni primjer geometrijske podjele zemljišta u antici.
Glavne atrakcije su: Crkva Svetog Ivana, Starogradsko polje-Agar, Tvrdalj Petra Hektorovića, Dominikanski samostan Svetog Petra Mučenika, Crkva Svetog Stjepana… Za više: Visit Stari Grad

Vrboska

Osnovana u 15. stoljeću, često ju nazivaju „malom Venecijom“ zbog brojnih malih mostova.
Glavne atrakcije su: tvrđava crkva sv. Marije od milosrđa, crkva sv. Lovre, kula Kaštilac, više na Vrboska web