Otok različitosti

Najduži hrvatski otok ujedno je i otok različitosti – mirnoća plodnoga Starogradskog polja i strmoglavi pad južnih hridi u zapjenjeno more, pitomost istočnog dijela otoka i šumovitost sjeverne obale oduševit će i najzahtjevnije svjetske putnike. Između beskrajnog plavetnila neba i modrine mora izranja zeleni otok prepoznat po raznolikosti biljnih vrsta, među kojima posebno mjesto imaju maslina, vinova loza, ružmarin i lavanda te šume autohtonoga dalmatinskog bora. Igra prirode vidljiva je na svakom kilometru izrazito razvedene obalne linije, kamenito podmorje raj je za istraživače, a 143 speleološka lokaliteta znatiželjnicima još nisu otkrila sve tajne otočke utrobe. Najsunčaniji otok Mediterana broji prosječnih 2.800 sunčanih sati u godini, a više od pet mjeseci godišnje temperatura mora prelazi 20°C. Samo se u siječnju i veljači temperatura zraka spušta ispod 10°C.

 

Pakleni otoci

Hvar, Paklinski islands

www.pakleniotoci.eu
Skupina od 20-ak otočića i hridina koja se proteže ispred grada Hvara zvana Pakleni otoci (ili kako Hvarani jednostavno kažu Hvarski škoji) jedinstvena je i najprepoznatljivija prirodna ljepota Hvara. Nekad goli, pitomi otočići prekriveni tek mirisnom vrištinom, s nekoliko obradivih površina (gdje se u stara vremena čak sijalo i žito) te malim naseljem Vloka, danas predstavljaju prostrano hvarsko turističko izletište – nadaleko poznatu hvarsku sunčanu Arkadiju.
Pakleni otoci najljepši su dio hvarske, a mogli bismo bez pretjerivanja kazati i čitave hrvatske rivijere. Razigrana niska šumovitih otočića uronjenih u bistro, azurno more, nekoliko kupališta, izletišta, te bezbroj malih skrovitih žala, kamenih terasa okrenutih suncu i prelijepih pustih uvala, predstavljaju, kako netko reče, “Arkadiju na dohvat ruke”.

Hora / Ager Phariensis

Hora - Ager Phariensis

Nigdje drugdje na Mediteranu takva pojava nije očuvana tako dobro, s pravokutnim dijelovima zemlje veličine od 1 do 5 stadija (oko 180 x 900 metara), omeđena suhozidom i iskrižana stazama u pravilnim razmacima. Tu je također i mali aerodrom za laki zrakoplov gdje možete rezervirati let kako biste iz zraka vidjeli čistinu.

Hvarske vinarije

Hvar wineyards

Posjet nekim od najpoznatijih hvarskih vinarija pružit će vam priliku ne samo da kušate najkvalitetnija vina, nego i da osjetite razlike u aromatičnim mirisima i okusima. Neki su vinogradi smješteni na strmim brdima, s grožđem koje tijekom cijele godine upija sunčevu svjetlost te sa spektakularnim pogledima koji se pružaju preko horizonta.

Vinarije koje preporučujemo: Carić – Vrboska, Duboković – Jelsa, Huljić – Jelsa, Hvar Hills – Vrbanj, Pinjata – Vrboska, Plančić – Vrbanj, PZ Svirče – Vrbanj, Tomić – Jelsa, Vujnović – Sućuraj, Zlatan Otok – Sv. Nedjelja.

Impresivne Crvene stijene

Crvene stijene

8 km istočno od grada Hvara neobična je i slikovita igra prirode. Slojevi vapnenca, između kojih su se nalazili slojevi breče crvenkaste boje, negdje u davnoj geološkoj prošlosti Hvara vertikalno su se izdigli. Mekše brečaste naslage isprali su kiša i more te su ostale vertikalne šupljine crvenkaste boje, koje se danas doimlju poput nekakvih ogromnih orgulja što izviru iz morskog dna.

Špilja Svete Nedjelje

Hvar, the cave of Sveta Nedjelja

Špilja Svete Nedjelje nalazi se iznad istoimenog sela. Velebnih je dimenzija i impresivne unutrašnjosti. U pretpovijesti je ljudima služila za sklonište i obrede, a u 16. st. u njoj je izgrađen mali pustinjački stan, čiji su tragovi još znatni. Špilja je lako dostupna posjetiteljima.

Špilje

Uz Grapčevu špilju, koja se nalazi na središnjem dijelu otoka Hvara, najznačajniji hvarski arheološki lokalitet jest Markova špilja. Nalazi se na krajnjem zapadnom dijelu otoka Hvara, na području zvanom Pelegrin. Istraživanja koja su u njoj vršena otkrila su najranije tragove nazočnosti čovjeka na otoku Hvaru, prije otprilike 7000 godina.

Hvarsko podmorje

Underwater Hvar

Za Hvarsko podmorje, osobito ono oko Paklenih otoka ronioci kažu da je jedno od najljepših na Mediteranu. Najzanimljivija podvodna lokacija sam je krajnji zapadni dio otočja – Sika od Vodnjoka, koju tvori grupa od nekoliko uskih vertikalnih hridina gusto obraslih gorgonijama, te obilato nastanjenih raznovrsnim ribama i školjkašima. Najimpresivnija je među njima hridina Kampanel – uska stijena koja se s dubine od oko 46 m vertikalno, poput tornja izdiže na 15-ak m ispod razine mora.

Geostaza-„Hvarski tsunamit 66“

Geostaza grada Hvara se proteže duž postojeće atraktivne priobalne šetnice (lungomare) u gradu Hvaru od Pokojnog dola do punte Kovač na suprotnoj strani, a namijenjena je prikazu odabranih sadržaja nežive prirode i obilježavanju najatraktivnijih geoloških pojava u tom priobalnom pojasu. Naglasak je na fosilnim ostacima organizama od kojih su nastale stijene, koje pak čine podlogu današnjem moru i životni prostor recentnim organizmima

Najvažnija točka na geostazi je punta Kovač i Hvarski tsunamit jer je gotovo nevjerojatna činjenica da se geološki jedinstvena vapnenačka breča, koja je nastala kao posljedica razornog događaja prije 66 milijuna godina, ekskluzivno nalazi na jednom od najljepših mjesta u gradu Hvaru. Ta stijena je geološki raritet od svjetskog značaja jer je najvjerojatnije nastala kao rezultat katastrofalnog tsunamija uzrokovanog udarom asteroida na području današnjeg Meksika (Yucatan), prije 66 milijuna godina. Osim nedvojbenog (geo)znanstvenog značaja brojnih znanstveno opisanih geoloških pojava na tom lokalitetu, popularno-znanstvenom promocijom široj publici zanimljivih geoloških značajki širi se javni interes za ovaj potencijalni geološki spomenik prirode, koji se nalazi u priobalnom pojasu punte Kovač, najatraktivnijeg i najočuvanijeg prirodnog prostora u urbaniziranom dijelu grada Hvara – bisera hrvatskog turizma.

Za potrebe obilježavanja geostaze kroz 7 odabranih geo-točaka su postavljene 7 informacijskih ploča od Pokojnog dola do punte Kovač.