HVAR PRESENTS veliku multimedijsku izložbu “MADE IN CROATIA” 

U povijesnom hvarskom Arsenalu, jednom od zaštitnih znakova grada Hvara, od 15. svibnja do 20. srpnja bit će postavljena izložba „Hvar presents: Made in Croatia“, koja će na jednom mjestu predstaviti graditelje temelja hrvatskog identiteta čiji su izumi, saznanja i ideje postale dio civilizacijskih tekovina i artefakti kulturne baštine bez kojih je danas gotovo nemoguće zamisliti funkcioniranje suvremenog života.

Izložba „Hvar presents: Made in Croatia“ dio je programa kojim će Grad Hvar i  Turistička zajednica Grada Hvara obilježiti 155 godina organiziranog turizma u Hvaru, a svečanost otvaranja održat će se na sam dan osnivanja Higijeničkog društva, prvog takvog udruženja u Europi, svojevrsne preteče turističkih zajednica koje poznajemo danas. Lječilišni turizam je te davne 1868. bio glavni motiv dolaska u Hvar, a ovom se izložbom fokus želi usmjeriti na kulturni turizam. Jer Hvar je, osim prekrasne prirode, vrhunske eno-gastronomije i vibrantne atmosfere, grad kojem je kultura sastavni dio identiteta.

Ova posebno skrojena izložba jedinstven je događaj u kojem će kroz multimedijalni susret s velikanima, njihovim izumima ili umjetničkim djelima koja su ostavila trag na svjetskoj razini, dio hrvatske baštine biti prezentiran Hvaranima i njihovim gostima.

Originalnost, vizionarstvo, široka primjena ideja i izuma bili su kriterij za odabir pojedinaca zastupljenih na izložbi. Jedinstveno nacionalno, znanstveno i kulturno nasljeđe bit će predstavljeno u kustoskoj koncepciji dr. sc. Anite Ruso Brečić.

Izložba se sastoji od ukupno 38 tema. Dio tema odnosi se na pojedince kao što su Nikola Tesla, Faust Vrančić, Doraa Maar, Slavoljub Eduard Penkala, Ivan Vučetić i Hanibal Lucić, dok se određene teme odnose na grupe ljudi (iz istog područja djelovanja) i izdvojenu kulturnu baštinu specifičnu za otok Hvar i/ili Hrvatsku.

Glavna misao vodilja izložbenog koncepta je stvaranje poveznica izumiteljske i umjetničke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. U postavu će se moći razgledati razne umjetnine, autorski nacrti, patenti, arhivski dokumenti i video zapisi te uređaji i naprave nastale prema patentima i idejama zaslužnih pojedinaca.

Hvarski Arsenal, i sam kulturno dobro od nacionalnog značaja, ponovno postaje jedinstven izložbeni prostor i mjesto susreta, razmjene ideja, a možda nadahnuće za neke nove vizionare.

Katalog izložbe pogledajte na: Katalog izložbe “Made in Croatia”