Hvarska je povijest ispunjena zanimljivim trenutcima koji otkrivanju važnost ovoga grada u prošlim vremenima. Hvar je od svoga osnivanja bio važno pomorsko i trgovačko središte, a stalna ulaganja u gradsku javnu, komunalnu i društvenu infrastrukturu, danas se ogledaju u brojnim autentičnim ulicama, spomenicima i jedinstvenom vibrom koju grad Hvar ima!

Što svakako posjetiti?

Katedrala sv. Stjepana jedan je od zaštitnih znakova Hvara. Građena je od 16. do 18. stoljeća, a sredstva za gradnju osiguravana su doprinosima i davanjima samih Hvaranki i Hvarana. Ta trobrodna građevina bazilikalnog tipa, u kojoj možete vidjeti brojna djela lokalnih i mletačkih majstora, i danas je središnje mjesto duhovnog života grada.

Arsenal je izgrađen 1579. godine na mjestu gdje je dotada stajala građevina iz 13. stoljeća. Prvotno je korišten kao skladišna i servisna zgrada za venecijanske brodove, a danas je jedna od najimpozantnijih građevina u Hvaru. U Arsenalu se nalazi i najstarije komunalno kazalište u Europi, a danas je i poznato izložbeno i galerijsko mjesto.

Utvrda Fortica nalazi se nad sjevernim dijelom Hvara, na brdu visokom oko 100 metara. Hvarani ju zovu Fortica (od tal. Fortezza). Španjola je s gradskim zidinama u prošlosti bila središnjom obrambenom utvrdom grada Hvara te stoljetnom zaštitnicom grada i luke. Svoju važnost je dokazala 1571., kada je Hvaranima pružila obranu, za vrijeme provale Turaka.

 

Samostan Franjevaca sagrađen je u 15. stoljeću, inicijalno kao utočište za brojne mornare koji su dolazili i prolazili Hvarom, tada važnom pomorskom lukom. Posjetom ovom samostanu, uz bogatu sakralnu umjetnost, moći ćete vidjeti i niz važnih muzejskih eksponata, od kojih se ističe slika Posljednje večere. U unutarnjem dvorištu samostana se nalazi 500 godina star čempres, specifičan po svojoj krošnji nalik suncobranu zbog koje je uvršten među botaničke spomenike prirode.

Trg sv. Stjepana je središnji gradski trg, koji Hvarani zovu Pjaca. To je ujedno i najveći gradski trg u Dalmaciji, koji obuhvaća preko 4.500 m2 prostora. Izvorno je tu bila duboka uvala, a more je sezalo do ulaza u današnju Katedralu. U sredini Pjace je gradski bunar dovršen 1520. godine, a sama je Pjaca u potpunosti popločana 1780. godine.

Ljetnikovac pjesnika Hanibala Lucića se nalazi uz prastari put koji je još od antičkih vremena povezivao Hvar i Stari Grad. Danas je ondje smješten Muzej hvarske baštine. Njegov najvažniji eksponat je „Hvarska zvir“, ukras s galije koja je sudjelovala u bitci kod Lepanta iz 1571. godine u kojoj je flota Svete lige porazila flotu Osmanskog carstva.

Samostan Benediktinki je izvorno bio rodna kuća Hanibala Lucića, a oporučno je ostavljena Benediktinkama nakon smrti njegove supruge. Danas je najpoznatiji po čipki koju redovnice, još od 19. stoljeća, izrađuju od niti agave. Ta tehnika je jedinstvena u svijetu, zbog čega je čipka uvrštena na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne svjetske baštine.

Dok šetate Hvarom, podijelite svoj doživljaj na društvenim mrežama i označite svoje objave hashtagovima: #LoveHvar #FeelHvar #VisitHvar