Hvar je ovoga ljeta domaćin izložbi suvremenog akademskog kipara i akademika Kažimira Hraste, a svečano otvorenje upriličit će se u utorak, 11. srpnja u 21 sat gradskoj Lođi.
Izložba je zamišljena kao presjek autorovog stvaralaštva kroz nekoliko desetljeća, u kojima je autor realizirao mnoštvo javnih radova te bio sudionikom brojnih samostalnih i skupnih izložbi.
Kažimir Hraste redoviti je profesor kiparstva Umjetničke akademije u Splitu, bio je redoviti profesor Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Redoviti je član Razreda za likovne umjetnosti HAZU. Za svoj rad primio je ugledne nagrade i priznanja, uključujući odličja Predsjednika Republike Hrvatske Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića i Katarine Zrinske.
Hraste izlaže od studentskih dana, a suradnja s Hvarom, gradom i otokom, za koji ga veže porijeklo i obiteljske veze, traje od 80-ih godina 20. stoljeća. Tada je bio sudionik hvarskih likovnih susreta, izložbe „Otok“ koja je bila postavljena u galeriji Plive u Zagrebu i u galeriji Arsenal u Hvaru te izvanredne izložbe „4 hvarska kipara“ (Stari Grad, Split, Zadar) 2001. godine. U Hvaru je 2003. upriličena samostalna izložba Kažimira Hraste u galeriji Arsenal.
Njegovi se radovi nalaze u javnim i privatnim zbirkama, o njegovom su umjetničkom radu pisali ugledni kritičari umjetnosti, uključujući Cvitu Fiskovića, Krunu Prijatelja, Tonka Maroevića i Radoslava Tomića. HRT producirao je i prikazao dva dokumentarna filma posvećena Kažimiru Hrasti. 2012. godine objavljena je monografija „Kažimir Hraste“ autora Josipa Belamarića i Ive Šimata Banova.
Organizatori izložbe: Grad Hvar i Muzej hvarske baštine