Izložba „Ciklus: Hvar“ autora Gorana Novaka-Valléea održat će se u galeriji Arsenal u ponedjeljak, 14. kolovoza, s početkom u 20 i 30 sati.
Izložba će se moći pogledati do 24.9.2023.
„Valja jasnom distinkcijom kazati da unatoč tomu što što je Ciklus Hvar slikar koncipirao u dva tradicionalna slikarska medija linijom i bojom, u crtežu, akvarel na papiru/kartonu i akrilnom boju na drvu da je u oba medija vještim potezima kista i znalačkim unosom boje definirao forme u vrsno i čvrsto strukturirano likovno djelo. U seriji crteža slikar ne oblikuje izabrane motive grada Hvara realističkim postupkom nego lapidarnim potezima kista gotovo bi mogao kazati da prije markira motiv u likovnu bilješku koju dobro pokriva termin croquis. (…) U ovom istoimenom Ciklusu Hvar slikar je koncipirao likovno djelo na pomnoj organizaciji kompozicije, zatim nijansiranim stupnjevanjem prostora i u širokom pikturalnom rasponu, od suptilne ljestvice tonskog slikarstva u plavoj, sivoj i crnoj boji do vedre kolorističke akcentuacije crvenom, žutom, smeđom, zelenom bojom.
U oba slikarska postupka, unatoč tomu što su različita u izvedbi, u sredstvima i tvorivima, prepoznaje se da isti motivi nisu oblikovani samo kultiviranim slikarskim umijećem nego i na znalačkoj koncepciji. Naime, u starim i dobro znanim motivima grada Hvara otkrivamo i nova i nepoznata likovna djela s potpisom Gorana Novaka Vallea, koja upravo ovom izložbom prvi put upoznajemo i kao vrijedan prinos bogatoj kulturnoj baštini grada Hvara.“
Organizatori: Grad Hvar i Kantharos d.o.o.
Kustos izložbe: Milan Bešlić