GRAN BOLERO nastaje u koreografiji španjolskog umjetnika Jesús Rubio Gama te u suradnji Zagrebačkog plesnog ansambla i slovenske EN-KNAP Grupe.
Riječ je o adaptaciji i nadogradnji predstave inicijalno rađene za šest barcelonskih i šest madridskih plesača čije su izvedbe osvojila srca kritike te brojne nagrade od kojih se posebno izdvaja španjolska nacionalna nagrada za izvedbene umjetnosti MAX. Ovog puta, šest zagrebačkih i šest ljubljanskih plesača posvećuje se zajedničkom plesu i vraća svevremenskoj Ravelovoj partituri. Boléro (1928.) je klasična skladba koja je sve samo ne klasična. Cijeli orkestar, svi instrumenti, protivno konvenciji, okupljeni, skupljeni u jedan krešendo u C-duru s nekim strateškim udvajanjima ili konceptualni skokovi & all that jazz, jedno ponavljanje ili eskalacija koja traje dobrih četvrt sata i temelji se na isključivo dvotaktnom ritmu sa 169 ponavljanja. Ostinato, upravo onaj ritam koji će zavladati mehaničkom glazbom i klupskim plesnim podijima u drugoj polovici 20. i prvoj polovici 21. stoljeća. „Mehanički“ nije slučajan pridjev. Boléro se oslanja na bolero, (španjolski) tradicionalni plesni i glazbeni format, žanr iz druge polovice 18. stoljeća, ali u svom orkestralnom, instrumentalnom rastu, sve je samo ne tradicionalan. Balet, kojemu je Boléro izvorno trebao poslužiti kao orkestralna, instrumentalna osnova, u prikazivanju je ciljao na španjolsku tradiciju.

Više informacija o programu, izvođačima i ulaznicama možete pronaći na stranici festivala hvarsummerfestival.hr ili u info uredu, u prostoru Fontika, na Trgu sv. Stjepana svakim radnim danom od 10 do 12 sati.