Pogram 𝟏. 𝐅𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐚 donosi predstave triju autorica koje kroz različite izvedbene oblike obrađuju teme povijesno upisanih značenja ženskog tijela i životnih prijelaza kao što su rođenje i smrt. Vokalno, fizički i dramski tri autorice kreiraju komplet koji opipljivo i neiscrpno, živo i intimno rastvara pitanja ovostranog i onostranog, vremena i prostora.
Prikazom života kroz fine, tanke niti koje mu prethode i slijede, na apstraktan način potiče se društveno pitanje kolektivnog straha od smrti i preispituje rođenje kao najveći i prvi životni čin. Kolika je transformativna moć tjelesnog i koje su mu granice? Postoji li život izvan našeg tijela? Možda se nastavlja kroz glas ili krik izvan tijela. Koji je prvi, a koji finalni životni čin? Gdje je prijelaz onostranog i života koji poznajemo? Što je smrt iz perspektive života?
Možda nismo spremni suočiti se s ovim pitanjima i potražiti odgovore.
Slučajno ili namjerno iz pozicije žene, prvo izdanje festivala Format otvara dijalog s temom životne borbe od samog začetka do smrti.
Program festivala sadrži i trodnevni 𝑚𝑎𝑠𝑡𝑒𝑟𝑐𝑙𝑎𝑠𝑠 suvremenog plesa otvoren za javnost kojeg će voditi koreografkinja, plesačica i multimedijska umjetnica Matea Bilosnić zajedno s kolegicom Natašom Kusturom, članicom Zadarskog plesnog ansambla.
Održat će se i čitanje dramskog teksta Katarine Baretić u suradnji sa studentima Umjetničke akademije u Splitu, a pod mentorstvom prof. Brune Bebić. Dramski tekst Katarine Baretić proizašao je iz prošlogodišnje rezidencije DRAMMA koji je proveden u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Hvar.
𝐔𝐥𝐚𝐳 𝐧𝐚 𝐬𝐯𝐚 𝐝𝐨𝐠𝐚đ𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐣𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐩𝐥𝐚𝐭𝐚𝐧.
𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌:
𝟐𝟏. 𝐫𝐮𝐣𝐧𝐚
10.00 – 13.30h Loggia
𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐜𝐥𝐚𝐬𝐬 𝐬𝐮𝐯𝐫𝐞𝐦𝐞𝐧𝐨𝐠 𝐩𝐥𝐞𝐬𝐚
Matea Bilosnić, Nataša Kustura
20.30h Hvarsko kazalište
Otvorenje festivala:
𝐍𝐨𝐯𝐨𝐫𝐨đ𝐞𝐧𝐚
Dea Marija Računica, Umjetnička akademija u Splitu
𝟐𝟐. 𝐫𝐮𝐣𝐧𝐚
10.00 – 13.30h Loggia
𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐜𝐥𝐚𝐬𝐬 𝐬𝐮𝐯𝐫𝐞𝐦𝐞𝐧𝐨𝐠 𝐩𝐥𝐞𝐬𝐚
Matea Bilosnić, Nataša Kustura
19.30h Hvarsko kazalište
Čitanje teksta Katarine Baretić: 𝐁𝐨𝐯𝐚 𝐢 𝐡𝐥𝐚𝐝𝐧𝐢 𝐨𝐛𝐥𝐨𝐳𝐢
studenti glume Umjetničke akademije u Splitu, mentorica: Bruna Bebić
20.30h Hvarsko kazalište
𝐅𝐢𝐧𝐚𝐥 𝐀𝐜𝐭
Lucija Barišić, Pierre Vally Teatar i Zagrebačko kazalište mladih
𝟐𝟑. 𝐫𝐮𝐣𝐧𝐚
10.00 – 13.30h Loggia
𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐜𝐥𝐚𝐬𝐬 𝐬𝐮𝐯𝐫𝐞𝐦𝐞𝐧𝐨𝐠 𝐩𝐥𝐞𝐬𝐚
Matea Bilosnić, Nataša Kustura
19.30h Loggia
𝐏𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐜𝐥𝐚𝐬𝐬𝐚 𝐬𝐮𝐯𝐫𝐞𝐦𝐞𝐧𝐨𝐠 𝐩𝐥𝐞𝐬𝐚
Polaznici masterclassa, Matea Bilosnić, Nataša Kustura
20.30h Hvarsko kazalište
Zatvaranje festivala:
𝐌𝐞𝐥𝐮𝐬𝐢𝐧𝐞
Nataša Kustura, Zadarski plesni ansambl