Degustacija hvarskih vina održat će se u Arsenalu 7. listopada 2023. uz živa glazbu i ponudu slane ribe (u organizaciji udruge Forske žonce).

DEGUSTACIJE HVARSKIH VINA

autor: Ivana Krstulović Carić

 

U sklopu bogatog programa Dana grada Hvara i blagdana sv. Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika grada Hvara i hvarske biskupije, ove subote 07. listopada u hvarskom Aresnalu održana je tradicionalna manifestacija “Degustacije hvarskih vina” s temom “Red ribe, red soli”. Netom prije početka “Degustacija”, hvarski gosti uživali su u plesu jedara tradicionalnih drvenih brodova na “Fešti forske pulene”, koju već niz godina organizira udruga “Hvar metropola mora”.

Povod ovoj temi, stoljetna je tradicija otoka, vezana uz more i soljenje ribe.

Srdela i vino, snažno su utjecali na ritam života otočana kroz mnoga stoljeća, a srdela soljena u svibnju bila je slasni zalogaj u jematvi.

Za vrijeme obilježavanja 10. godišnjice upisa Mediteranske prehrane na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva, udruga “Forske užonce” priredila je demonstraciju soljenja srdele.

I sad kad jematva na otoku već pomalo završava i to berbom najvažnije dalmatinske sorte, plavca malog, uživalo se hvarskom vinu i tradicionalnim jelima, a u centru pažnje bila je “hraniteljica” otoka, slana srdela, netom izvađena iz važa, kako bi probali rezultate svibanjske radionice.

Vinski turizam sve više je prepoznatljiv kao jedna od atrakcija otoka Hvara koja nudi sve aspekte uživanja u vinu, od edukativnih sadržaja (Vinogradarska zbirka Pitve), preko organiziranih posjeta vinarijama, vinskih festivala i zanimljivih vinskih lista u restoranima jer Hvar je, moglo bi se reći, Dalmacija u malom. Raznolikost proizvodnih mogućnosti i sortimenta daje širok spektar vina s ovog otoka u kojem uživaju  brojni domaći i strani gosti. Evo nekoliko preporuka s manifestacije u Arsenalu:

Vina Bell’Iakov

Prva vina Marija Carića nastala su  2018.g., a danas u njegovom podrumu nalazimo niz  dalmatinskih sorti, uz hvarsku bogdanušu i prč tu su plavac, vugava, babić i dobričić. A kao nekad za vrijeme najvećeg uzleta hvarskog vinarstva, Marijo je odlučio uzgajati i bijele sorte na strmim padinama južne strane otoka, s ciljem dobivanja bijelih vina punijeg tijela.

Vina Bartul

Vinarija iz Sv. Nedjelje koja djeluje od 2000. g., dugo je bila  orijentirana isključivo na proizvodnju vrhunskih plavaca, a danas u svojoj paleti ima i bijela vina od pošipa i bogdanuše. Vinariju vodi Nikša Zaninović, čime nastavlja dugu tradiciju svoje obitelji.

Vina Carić

Od Plovaca Ploškog koji ove godine broji 30-tu berbu pa do najnovijih vina Veli Visko, Danica i Nedija, preko Bogdanjuše i Cesarice, ova vinarija svoja vina izvozi na 4 kontinenta, a turisti rado posjećuju konobu u Vrboskoj gdje uživaju u hvarskim vinskim pričama.

Vinarija Luviji

Tradiciju ove hvarske vinarije danas nastavljaju nove generacije, bračni par Roko i Đurđa.  Luviji vina dolaze s područja “Forske njive”, južnih, ne tako strmih padina kao što su Plaže, ali specifičnog sastava tla koje daje izvrsnu kvalitetu bijelih vina.  Svakako kušajte Longo, jedini “field blend” na otoku, gdje se sljubljuju bijele sorte brane zajedno baš kao nekad, u doba prije filoksere, kada su višesortni vinogradi bili pravilo, a ne iznimka. Kad ste u Hvaru obavezno posjetite kušaonicu vinarije Luviji.

NOVA ATRAKCIJA

VINOGRADARSKA ZBIRKA PITVE

Od ove godine otok nudi još jednu atrakciju vezanu uz vinski turizam. Otvaranje Vinogradarske zbirke u Pitvama Muzeja općine Jelsa,  značajno je pridonjelo doživljaju priče o hvarskom vinu. Zbirka je smještena u zgradi stare škole između Gornjih i Donjih Pitava, odakle se pruža predivan pogled prema Jelsi, vinogradima, maslinicima i poljima lavande.

Kao jedna od glavnih gospodarskih grana na otoku, vinogradarstvo i vinarstvo značajan su dio identiteta stanovnika otoka Hvara pa je tako i Zbirka odraz kontinuiteta kulture vina na otoku Hvaru potvrđenog od vremena grčke kolonizacije u 4. stoljeću prije Krista.

Posjetitelji mogu upoznati tradicijske alate za obradu zemlje, rad u vinogradu i konobi, opremu za proizvodnju i čuvanje vina kao i inventar tradicijske kuhinje. Zbirka nudi interakciju posjetitelja i sa suvremenom vinarskom pričom u kušaonici u koja nudi vina hvarskih proizvođača, od malih lokalnih opg-ova do vina renomiranih vinarija. Kušaonica je zamišljena kao multifunkcionalni prostor koji se po potrebi pretvara i u prostor za edukaciju i tematska događanja namjenjena turistima, ali i lokalnom stanovništvu.

Vinogradarska zbirka sprema bogat program i tijekom jesensko-zimskog perioda pa ako vas put nanese na otok, obavezno posjetite Pitve.