Sport i rekreacija

Ljubiteljima aktivnog odmora Hvar je već desetljećima visoko na listi omiljenih destinacija – blagodati mediteranske klime, priroda koja ostavlja bez daha i više od 2700 sati sunca godišnje neodoljiva su kombinacija za moderne pustolove. Idealno vrijeme za sportska događanja uistinu je pred i posezona, no zimske aktivnosti potvrđuju da je Hvar uistinu predodređen za cjelogodišnji turizam.

Sportski duh najsunčanijeg otoka

Istraživanje brojnih pješačkih staza koje poput sitnih kapilara presijecaju kameno tkivo otoka poseban je doživljaj u svako doba godine. Biciklisti koji su već otkrili izazove otočkih biciklističkih ruta došli su na svoje i mogu uživati u trinaest uređenih biciklističkih staza ukupne dužine gotovo petsto kilometara, mapiranih i dostupnih i na web stranicama.

Cycling
Hvar Life
http://hvar.life/

Hvar Offroad & Wine Tours
Secret Hvar
http://www.secrethvar.com/index3.htm

Hvar Sailing
Sailing Bare Hvar
https://sailing-bare.com/

Hvar Sailing & Triathlon
Hvar Adventure
https://www.hvar-adventure.com/

Hvar Kayaking & Hiking
&Adventure
https://andadventure.com/

Hvar by Boat & Wine Tours
Hvartours
https://www.hvartours.com/

Hvar Diving
Viking diving centre
http://www.viking-diving.com/en

Hvar Skydiving
Skydiving Croatia
https://skydivingcroatia.com/skydive-hvar/

Adventure Park
Adventure Park Hvar Jelsa
https://hvar-adventure-park-jelsa.com

Brojna sportska događanja kojima je grad Hvar domaćin šalju nedvosmislenu poruku o sportskom duhu hvarskog turizma.

Grad Hvar i Turistička zajednica Hvara dobili su izuzetnu čast biti domaćinom dviju kvalifikacijskih utrka za ÖTILLÖ Svjetsko prvenstvo u swimrunu. Swimrun je izuzetno zahtjevna sportska disciplina u kategoriji aquatlona u kojoj parovi naizmjenično trče i plivaju na stazama dugim od 45 do 75 kilometara. Natjecanje ÖTILLÖ (što na švedskom znači „od otoka do otoka“) nastalo je kao rezultat oklade dvojice mladih Šveđana 2006. godine, da bi njihov ekstremni pokušaj iz stockholmskog arhipelaga 10 godina kasnije evoluirao do nove sportske discipline. Po zahtjevnosti na razini natjecanja ironmana, danas okuplja desetke tisuća poklonika diljem svijeta i predstavlja odličnu promociju svakoj destinaciji. „ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar“ istaknut će najljepše i najvrijednije što Hvar ima od prirodne i kulturne baštine: proći će kroz povijesnu jezgru grada, zaštićeni krajolik Paklenih otoka i poluotoka Pelegrin, uz ruševine antičkih spomenika, kroz stara naselja pa preko maslinika, vinograda i polja lavande.

Kad krene sezona gotovo je nezamislivo da je u hvarskoj košnici moguće bilo što organizirati, no šest izdanja Hvar Half Marathona u vrućem kolovozu govori suprotno. Sve je veći interes trkača za sudjelovanje u jedinstvenom polumaratonu s jednom od najljepših i najzahtjevnijih staza (22 kilometara dužine i 400 metara visinske razlike) od Staroga Grada do Hvara.

Završetak sezone ne znači i kraj događanjima. Razlozi boravka u Hvaru u posezoni već su nekoliko godina i listopadski Big Game Fishing turnir u organizaciji ribolovno-sportskog kluba „Palmižana“ kao natjecanje u lovu na lignje Peškafondo Gariful Hvar u studenom. Kad tome dodamo jubilarnu 40. Međunarodnu novogodišnju regatu za lasere i optimiste (uz 36. Memorijal Zdenka Roića) koja tradicionalno završava na Silvestrovo, s punim pravom možemo reći da je Hvar na korak od toga da aktivni odmor postane cjelogodišnja činjenica.

Za kraj ćemo podsjetiti da su aktivnosti na otvorenom bile dio turističke ponude još u prvim hvarskim vodičima tiskanima prije više od stotinu godina i da je i tada aktivni odmor uključivao jedrenje, plivanje, pješačenje po okolnim brdima i noćni ribolov. Istina, današnji pustolovi mnogo su izbirljiviji i jako dobro znaju što žele, no Hvar zna kako im to i pružiti.

Kalendar događanja

Mountain Madness Croatia

Uskoro se održava druga Mountain Madness Croatia utrka s preprekama na otoku Hvaru! 🏃‍♀️⛰🏃27.04.2019. Pridruži …

Saznajte više